2022-04-07 07:45:40• hírek • Agerpres

Cseke Attila: 65,5 milliárd lejre növelte a kormány az Anghel Saligny közművesítési program keretösszegét

Foto: rmdsz.ro
Foto: rmdsz.ro

15,5 milliárd lejjel bővül a fejlesztési minisztérium Anghel Saligny közművesítési programjának 50 milliárd lejes keretösszege - közölte szerdán Cseke Attila fejlesztési miniszter.

'Az RMDSZ javaslatára döntött mai ülésén a kormány arról a tervezetről, amely értelmében 15,5 milliárd lejjel bővül a fejlesztési minisztérium Anghel Saligny közművesítési programjának 50 milliárd lejes keretösszege' - idézi a minisztert az RMDSZ közleménye. Így összesen 65,5 milliárd lejt fordíthat Románia olyan alapvető közszolgáltatások biztosítására, mint a víz-, csatorna- és gázhálózat, vagy az utak korszerűsítése.

A tárcavezető elmondta: a költségkeret kiegészítésére azért volt szükség, mert egyrészt a minisztérium átvesz, finanszíroz és megépít 105 olyan gázhálózatot, amelyre az önkormányzatok az európai beruházások és projektek minisztériumától kértek pénzt, jól megírt, teljes dokumentációval ellátott pályázatokat adtak le, de a finanszírozási keret elégtelennek bizonyult ahhoz, hogy minden beruházás támogatást nyerjen. Ezekre a beruházásokra kért a fejlesztési minisztérium 5,5 milliárd lejes költségkeret-kiegészítést.

A szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében 15 nap alatt adja át az európai beruházások és projektek minisztériuma a pályázatokat, ezt követően pedig 30 nap áll az önkormányzatok rendelkezésére ahhoz, hogy a fejlesztési minisztériumnak is digitálisan benyújtsák az egyszerűsített dokumentumokat.

Cseke Attila elmondta: a megyei és vidéki utak 68 százaléka szorul felújításra. Az adatok szerint 5,33 millió lakos olyan háztartásban él, ahol nincs vezetékes víz. Továbbá a települések 70 százalékában nincs gázhálózat és 8,48 millió romániai állampolgár számára nincs biztosítva a csatornahálózathoz való hozzáférés - olvasható az RMDSZ közleményében.

'A csapvíz nem luxus, jelentős haladásra készülünk a közművesítés területén. Ehhez volt szükség a ma elfogadott költségkeret kiegészítésre' - mutatott rá Cseke Attila, majd hozzátette: a minisztérium 4858 kérést kapott az önkormányzatoktól, 89 milliárd lej értékében. Ezért van szükség az útépítésre jóváhagyott újabb 10 milliárd lejes kiegészítésre, amelynek segítségével a 65,5 milliárd lejes keretből összesen 30 milliárd lejt szánhat a fejlesztési minisztérium útfelújításra. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: